• logo-transparent.png
  • WC5E_NA1WJ-staff.gif
  • d878uv_pc5e.gif
  • ic7300.gif
  • DXCC.gif
  • QSL_bottom.jpg
  • HX890BK_front.gif

Sorry, in dutch only (since it is about the dutch license exam).

Na jarenlang gekriebel heb ik begin 2012 besloten toch maar eens examen voor zendamateur (F) te gaan doen. Ik heb daarvoor in eerste instantie de Digitale Leeromgeving Zend Amateur (DLZA) gebruikt. Ik was begonnen met een samenvatting van de stof op de DLZA, maar de structuur was me niet echt naar de zin. Ik heb als alternatief de toen geldige exameneisen uitgewerkt, in de zelfde onderverdeling als de exameneisen F. Deze boden een mooie structuur én ik wist gelijk zeker dat ik alle stof ook op papier had. Omdat de stof op de DLZA voor mij soms minder goed werd ontvangen (pun intended) heb ik later ook het cursusboek van de Veron aangeschaft. De indeling van het Veron boek bleek gelijk te zijn aan die van de exameneisen en dus overeen te komen met mijn gekozen indeling. Kennlijk was mijn keuze zo slecht nog niet.

Doel van deze uitwerking

Deze uitwerking is niet bedoeld als vervanging van de DLZA, het Veron boek (dat telt tenslotte rond de 400 pagina’s!) of een cursus bij een vereniging. Ze is bedoeld als samenvatting van de benodigde stof die je moet kennen voor het examen voor Zendamateur N/F. Dus wel alle kennis, maar niet (altijd) een (uitgebreide) uitleg.

Doelgroep

Deze uitwerking is bedoeld voor mensen die zich voorbereiden op het examen Zendamateur N of F in Nederland. Echter, ik schreef ‘m voor mijzelf en mijn voorkennis is wellicht uitgebreider dan van iemand anders (ik heb 25 jaar geleden HTS Elektro gedaan bijvoorbeeld en werk nu in de ICT, dus basiskennis van componenten en binaire getallen heb ik wel en de uitleg daar zal dus erg beknopt zijn). Maar wellicht is deze uitwerking ook voor jou nuttig en hij is gratis en voor niets, met de bijbehorende garanties: er is geen enkele garantie dat de inhoud van deze uitwerking klopt, volledig is en dat je hiermee welk examen dan ook kunt halen. You get what you pay for. =8-)

Opbouw, onderscheid N en F

Deze uitwerking bevat zowel de examenonderwerpen voor N als voor F. De indeling is op hoofdstuk en paragraaf niveau gelijk aan de exameneisen voor F en voor examen F dienen dus alle onderwerpen bekend te zijn. De onderwerpen die voor N bekend moeten zijn, worden per onderwerp aangegeven met een [N] in de titel. De overige onderwerpen behoren voor N dus niet tot de examenstof. In voorkomende gevallen staan in de exameneisen voor N aanvullende (meestal gecombineerde) onderwerpen, die niet specifiek in de exameneisen F staan. Deze zijn gemarkeerd met [n] en hoeven dus formeel alleen voor examen N bekend te zijn. Deze onderwerpen komen overigens in de F onderwerpen meestal voor als onderdeel van een ander onderwerp, dus ze doornemen is niet erg. =8-) Omgekeerd geldt ook dat in [N] onderwerpen die ook in de F exameneisen staan soms meer dingen genoemd worden dan strikt genomen nodig zijn voor N.

N.B. sommige onderwerpen zijn dermate eenvoudig, dat alleen een formule is genoemd. Andere onderwerpen zijn complexer en bevatten een samenvatting van de kennis en bijbehorende plaatjes.

Gebruikte bronnen

Vrijwel alle gebruikte teksten zijn geheel of gedeeltelijk herschreven, maar de eer gaat uiteraard naar de oorspronkelijke schrijvers. Voetnoten kunnen verwijzen naar uitgebreidere uitleg (bijvoorbeeld Wikipedia) en/of bronpagina’s.

Copyright, verspreiding, gebruik en zo

Vrijwel alle teksten zijn door mij geschreven of herschreven, maar uiteindelijk afkomstig uit boeken of van websites. Ik claim daarom niet het © te hebben van enige of alle teksten in deze uitwerking. Echter, de compilatie is geheel door mijzelf gemaakt en voor zover ik weet op deze manier ook niet eerder gemaakt. Verspreiding is toegestaan zolang dit gebeurt in zijn geheel en zonder wijzigingen, inclusief bronvermelding en versienummer. Het PDF bestand op een website plaatsen mag, maar liever zie ik dat je linkt naar de laatste versie op mijn site (zie onder). Daarmee voorkom je dat er oudere versies aangeboden worden, waarin wijzigingen niet zijn opgenomen.

Gebruik je deze uitwerking, dan stel ik een reactie op prijs: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Op dat mailadres zijn ook correcties, aanvullingen en suggesties welkom.

Note: naast mijn eigen uitwerking kun je ook de uitwerking van Stan PA8C (dank voor de toestemming!) downloaden via de link hieronder. Deze is erg beknopt maar zeer duidelijk.

Examen uitwerking:

Filename Size Date
An Adobe Acrobat file F-Cursus aantekeningen - Stan PA8C.pdf 2.39 MB 2014-10-22
An Adobe Acrobat file Uitwerking exameneisen F en N - Robert PC5E.pdf 3.19 MB 2015-03-08

Examen bronnen:

Filename Size Date
An Adobe Acrobat file 2011-No-Nonsense-General-Class-License-Study-Guide.pdf 408.44 KB 2014-10-22
An Adobe Acrobat file DSPveron.pdf 99.19 KB 2014-10-22
An Adobe Acrobat file Exameneisen-F.pdf 125.97 KB 2014-10-22
An Adobe Acrobat file Exameneisen-N.pdf 91.95 KB 2014-10-22
An Adobe Acrobat file Examenregeling-frequentiegebruik-2008.pdf 126.98 KB 2014-10-22
A compressed ZIP file Examens f.zip 281.51 MB 2021-02-13
A compressed ZIP file Examens n.zip 175.84 MB 2021-02-13
An Adobe Acrobat file Gebruikersbepalingen-amateur-frequentiegebruik.pdf 62.57 KB 2014-10-22
An Adobe Acrobat file Studiehulp bij de hoofdstukken 11 12 en 13 exameneisen V3_1.pdf 274.87 KB 2020-12-24
An Adobe Acrobat file Studiehulpra.pdf 230.66 KB 2014-10-22
An Adobe Acrobat file Veron formules.pdf 76.77 KB 2014-10-22

Wil je liever de historische examens per stuk downloaden? Kijk dan hier: http://pc5e.nl/download/historische-examens-f-n-nl